borító

612.3 P 80
Pollan, Michael:
Életadó ételeink. Túlélőkönyv fogyasztóknak
Budapest : Nyitott Könyvműhely, 2010. 239 p.
ISBN 978-963-310-028-8




"Fogyasszon ételeket! Ne túl sokat. Főleg növényeket." -foglalja össze Michael Pollan a helyes táplálkozás legfontosabb szabályait. Ám arra is felhívja a figyelmünket, hogy a feladat korántsem olyan egyszerű, mint ahogy ezek alapján gondolnánk. Mit értünk pontosan "étel" alatt? Milyen élelmiszernek tekintett termékek nem tartoznak bele a legnagyobb jóindulattal sem ebbe a kategóriába? És hogyan fogyasszuk el a valódi ételeket ahhoz, hogy sokáig megőrizzük az egészségünket?

A táplálkozáskutatás témakörében Michael Pollan ma a világ egyik legelismertebb gondolkodója. Könyvei, amelyek az egészséges táplálkozás legkorszerűbb elméleteivé! ismertetik meg az olvasókat, a világ számos országában kerültek a sikerlisták élére. Életadó ételeink című könyvét megdöbbent felvetései és hatékony, praktikus tanácsai mellett humoros stílusa teszi igazán élvezetes olvasmánnyá.




TARTALOM

A szerző bevezetője  9

A NUTRICIONIZMUS KORA  23
1. Az ételektől a nutriensekig  24
2. A nutricionizmus meghatározása  33
3. A nutricionizmus megjelenik a piacon  39
4. A táplálkozástudomány aranykora  44
5. Az olvadozó lipidhipotézis  48
6. Táplálkozzon megfelelően, legyen szép kövér!  58
7. A puszta élvezeten túl  61
8. A zsírszegény puding próbája  66
9. Ártalmas tudomány 69  10
10. A nutricionizmus gyermekei  87

A NYUGATI ÉTREND ÉS A CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉGEK   91
1. A mindenkiben megtalálható bennszülött  92
2. Elefánt a porcelánboltban  97
3. Az indusztriális táplálkozás: amit már tudunk  109
A nyers táplálékoktól a feldolgozott élelmiszerekig   113
A bonyolulttól az egyszerűig  121
A minőségtől a mennyiségig  124
A levelektől a magvakig  130
A táplálkozáskultúrától a táplálkozástudományig  138

TÚLLÉPÜNK A NUTRICIONIZMUSON  143
1. Menekülés a nyugati étrendtől  144
2. Egyen ételeket! - Az étel meghatározása   152
3. Főleg növényeket - Válaszok a "mit együnk?" kérdésre  167
4. Ne túl sokat - Hogyan étkezzünk?  187

Köszönetnyilvánítás  206

Felhasznált irodalom  210



vissza