borító

613.2 T 73
Tóth Gábor:
Beteg táplálékaink
Pilisvörösvár : Pilis-Vet, 2006. 581 p.
ISBN 963-86861-1-1




A harmadik évezredtől sokan gyökeres változásokat reméltek. Az ezredfordulót átlépve azonban a korábbi kedvezőtlen tendenciák folytatódtak, sőt erősödni látszanak. Ezek közül az egyik legszembetűnőbb az emberre is veszélyes állatbetegségek megszaporodása, terjedése.
A madárinfluenza híre világszerte sokakat megijesztett, hiszen valós kockázatról van szó. Azonban számos, az állatokkal és állati eredetű élelmiszerekkel összefüggő kockázati tényező létezik, amelyek a madárinfluenzánál nagyobb veszélyt jelenthetnek az egészségünkre. Nem tartunk tőlük, mivel kevéssé ismertek, de egy-egy húsbotrány, ételmérgezés által okozott tömeges megbetegedés vagy haláleset mégis jelzi ezek veszélyességét.
A táplálkozástudomány "ragaszkodik" a húsfélék, a tej, a tejtermékek és a tojás rendszeres fogyasztásához, az élelmiszer-ipari résztvevők nem kis örömére. De milyen árat fizethet a fogyasztó, ha hiba csúszik a tudományos szemléletbe vagy a gyártási folyamatba? Figyelembe veszik-e, hogy korunkban szinte minden "kifordult a sarkaiból", s mind a mikrobiológiában, mind az emberi szervezetben és magatartásban mélyreható változások történnek?
Szeretnénk meggyógyulni betegségeinkből, de ez a túltenyésztett, beteges állatok felhasználásával, "titkos receptúrák" alapján készült élelmiszerek fogyasztásával szinte lehetetlen. Beteg ember beteg tápláléktól nem lehet egészséges.
Az élelmiszerek összetevőit és kockázatait a fogyasztó ismeri legkevésbé. Ezen szeretne változtatni ez a hiánypótló könyv, átfogó ismeretanyagot, mintegy keresztmetszetet nyújtva a lehetséges rizikófaktorokról. Kötetünkben a fenyegető állatbetegségekről, elhallgatott tendenciákról és vészjósló jelenségekről, a világjárványok okairól, agresszív baktériumokról, daganatkeltő vírusokról és állati eredetű termékekkel összefüggésbe hozható rákbetegségekről, gyermekeinket is veszélyeztető parazitákról, az állattartás döbbenetes helyzetképéről, a "pácban" lévő haszonállatokról és a hullalisztről, az ételfertőzésekről és -mérgezésekről olvashatunk - takargatás nélkül. És természetesen a lehetséges kiutakról, az egészségvédő étrend alapelveiről és gyakorlati megvalósításának lehetőségeiről.




TARTALOM


Előszó   13
Bevezetés   15

EGY LÁTHATATLAN VILÁG   23

A KÖRNYEZETBIOLÓGIA TÖRVÉNYEI   25
Az anyag körforgása és az élőlények láncolata   25
Az élettelen környezet hatása a mikroorganizmusokra   26
Hőmérséklet   26
Nedvesség   28
Kémhatás   29
A légtér összetétele   30
Tápanyagok   31
Sugárzások   32
Antimikrobás vegyületek   33
A mikroorganizmusok élőhelyei   33
A talaj mint élőhely   33
A víz mint élőhely   36
A levegő mint élőhely   38
A környezet változásának hatásai a biológiai egyensúlyra   40
Élő környezet és együttélési formák   43

A MIKROVILÁG NAGYJAI   46
Kórokozók és eszközeik   46
A kórokozó képesség jellemzői   48
Intelligens gyilkosok: a vírusok   51
Sokoldalú baktériumok   56
A sejten belüli élősködők: rickettsiák és Chlamydiák   58
Erősödő gombák   59
A kétarcú Protozoák   62

NÉHÁNY PUSZTÍTÓ JÁRVÁNY TERJEDÉSE ÉS ÖSSZEFÜGGÉSE AZ ÁLLATVILÁGGAL   64
A fekete halál   64
Világméretű influenzajárványok és okaik   66
A halálosztó Ebola   68
AIDS   69
Az állatok mint a betegségek legfőbb terjesztői   70

AZ EMBERRE VESZÉLYES ÁLLATBETEGSÉGEK KIALAKULÁSA ÉS ELTERJEDÉSE   73
Miért válnak egyre agresszívabbá a mikroorganizmusok?   76
Félelmetes tendenciák   76
A mikroorganizmusok páratlan alkalmazkodóképessége   82
Az ökológiai károkozás és az éghajlatváltozás hatásai   85
A globalizáció következményei 92
Szabad kereskedelem és a kórokozók "közlekedése"   92
A globalizáció egyéb hatásai   96
Mélyreható változások: mutáció és kemizáció   99
A gyógyszer-rezisztencia kialakulása   102
Az elmaradott térségek szerepe az újabb világjárványokban   109
Miért hajlamosabbak a betegségekre a "túltenyésztett" haszonállatok?   111
Út a lehangoló jelenbe   111
Mesterséges szaporítás és "biológiai amortizáció"   117
A környezetszennyezés és az állatok egészsége   128
Hullaliszt vagy génmanipulált növény? A korszerű takarmányozás árnyoldalai   130
Betegségokozó tényezők a levegőben   146
Kockázatos gázok: szén-dioxid és ammónia   146
Az élet zsebkendő nélkül   148
Tartási stresszek és immunrendszeri gyengülés   150

FÉLELMET KELTŐ ÁLLATBETEGSÉGEK   155
A XX. század "záróakkordja": a kergemarhakór   155
Betegség, gyulladás nélkül: fertőző encephalopathiák   155
Veszélyes fehérjék: a prionok   156
Kórfejlődés és tünetek   158
A szarvasmarhák betegsége: a BSE   160
A betegség terjedése   161
Újabb kutatási eredmények   165
A kergemarhakór és a Creutzfeldt-Jacob-kór kapcsolata   167
A kergemarhakór mint a tendenciák jelzője   171
A XXI. század "kezdőhangja": a madárinfluenza   172
Az influenzavírusok sajátosságai és változékonyságuk   173
Az emberi és állati influenzajárványok összefüggései   175
A madárinfluenza jellemzői   181
A legnagyobb terjesztők: a vadkacsák   184
Az állatok vakcinázásának problémaköre   186
A világjárvány feltételei   188
Drámai helyzet Ázsiában   192
Pánik helyett tanulságok   196

AZ EMBERI RÁKBETEGSÉGEK KAPCSOLATA AZ ÁLLATVILÁGGAL   202
A vírusok és a rák   202
Átvihető-e a rák?   212
Újabb összefüggések   217
A várakozás áldozatai   217
Az állati tumorok emberi kockázatai   219

ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSSAL KAPCSOLATOS FERTŐZÉSEK ÉS MÉRGEZÉSEK   229
Az állati eredetű termékek régi-új szennyezője, a Salmonella   232
Növekvő kockázat a szárnyasoknál: Campylobacter   240
A fekáliás szennyezettség jelzője: Escherichia coli   243
Újkori méregkeverő:Staphylococcus aureus   249
Megerősödött Streptococcusok   253
Ellenálló Clostridiumok   256
A disznóvágások szemtanúja: Clostridium botulinum   257
A végzetes botulizmus   257
Küzdelem a kórokozóval   259
Az állati eredetű termékek szerepe a botulizmusban   262
A nagy dilemma: mérgezés vag y minőségrornlás?   266
A citromsav (E 330) elterjedésének legfőbb oka   268
A hírhedt nitrites kezelés   270
Veszélyessé vált"családtag": Clostridium perfringens   274
Ismét fókuszban a füstölt kolbász: Yersinia enterocolitica   277
Vetélés és vérmérgezés: Listeria monocytogenes   281
Az élelmiszerek újabb lakója, a Shigella   287
Bacilusok az ételben, a laboratóriumban és a fronton   289
Bacillus cereus   290
A bacilusok felhasználásának kockázatai   292
A génmanipuláció alanya: Bacillus thuringiensis   292
Lépfene és bioterrorázmus   294
Módosított hipotézis? Paratuberculosis és Crohn-betegség   298
Száj-és körömfájás   303
Legyőzött, mégis fenyegető kockázat: tbc   304
Leptospirosis   306
Brucellózis   309
Q-láz   310
Tularaemia   311
A darált hús és a spirális fonalféreg találkozása   312

AZ ÉLELMISZEREKKEI FELTÉTELESEN ÖSSZEFÜGGŐ EGYÉB KÓROKOZÓK   313
A fekélyek okozója: Helicobacter pylori   319
Hepatitis   327

MEGSZELÍDÍTETT MIKROBÁK? A MIKROORGAMZMUSOK IPARI FELHASZNÁLÁSA   333

EMBERRE IS VESZÉLYES BELSŐ ÉLŐSKÖDŐK   338
Gyakori probléma: a toxoplazmózis   338
A bélférgek terjedése   345
Harc a bélférgek ellen   349

KÜLSŐ PARAZITÁK   352
Atkák és bolhák   352
Félelmetes kullancsok: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás   354

AZ EMBER ÉS AZ ÁLLATOK KAPCSOLATÁNAK SPECIÁLIS KÉRDÉSEI   359
Sertésorbánc   359
A dísz- és vadmadarak betegségei   360
A hobbiállattartás felelőssége és feltételei   366
"Apa, kérek szépen egy kiskutyát!"   366
A "macskakarmolásos" betegség 370
Kártékony gombák   372
Emberre és állatokra egyaránt veszélyes vírusok   376

MÉRLEGEN AZ ÁLLATOK ÉS AZ ÁLLATI EREDETŰ TERMÉKEK   381
Élve vagy halva   381
A haszonállatok állat-egészségügyi és higiéniai szempontból   384
Sertés a pácban   384
A sertés mikrobiológiai jellemzése   385
A szalonna jövője   387
Öröm az ürömben, avagy a marhák és csirkék kudarcából kovácsolt sikerek   389
A sertés szerveinek kalandozásai   391
A szarvasmarhák állat-egészségügyi jellemzői és ezek hatása a tehéntej minőségére   393
A juhok és a kecskék kilátásai   400
Szárnyaszegett szárnyasok   402
Elúszott optimizmus: a halak és a tenger gyümölcsei   408
Az állati eredetű termékek mikrobiológiai kockázatai   418
Nyers hús, belsőségek, zsírszalonna és fagyasztott halfilé   418
Melléktermékből alapanyag? A húskészítmények   421
Tej, tejtermékek, sajtok   427
Tojás   431
Az ellenőrzési rendszer gyenge pontjai   432
Általános higiéniai alapelvek   437

AZ ÁLLATI EREDETŰ TERMÉKEK VIZSGÁLATA TÁPLÁLKOZÁS-ÉLETTANI SZEMPONTBÓL 440
Árral szemben   440
Állati fehérjék   442
A hús   445
Ismét a sertéshús   457
A hús jelentősége régen és ma   460
A tej, a tejtermékek és a tojás árnyoldalai   462

A JÓL MŰKÖDŐ IMMUNRENDSZER MINT A VÉDELEM KULCSELEME   475
Fogékonyság és ellenálló képesség   475
Védelmi vonalak   476
Védettség   478
A vészesen gyengülő immunrendszer   481
A megváltozott bélflóra mint a fertőzések egyik oka   486
Az immunrendszert gyengítő és erősítő tényezők   493

ÉTRENDI ALTERNATÍVÁK AZ ÁLLATBETEGSÉGEK KAPCSÁN   501
Húsevés vagy húsmentes étrend?   501
Gyógyító növények   506
A szója: káros vagy hasznos?   516
A táplálkozási reform elleni hadjáratok   524

AZ EGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEKEN TÚL   528
Az állati eredetű termékek fogyasztásának etikai és lelki vonatkozásai   528
Az emberiség és az állatvilág eredeti étrendje és a nagy változások   530
A hús megjelenése az étrendben   534
Hogyan viszonyulunk az állatokhoz?   538
Az állatok "életminősége" a régmúltban és az ószövetségi időkben   538
A "megöletett bárány" mint jelkép   542
A katasztrófák sűrűsödése és az állatbetegségek   545
A kedvezőtlen tendenciák mint indikátorok   545
Mindig voltak katasztrófák?   546
"Lesznek járványok"   550
Nehéz idők   551
Miért is él az ember? Életcélok és számvetések   555

Felhasznált irodalom  560
Kazetta-és könyvajánló   568


vissza