![]() 613.2 T 73 Tóth Gábor: Beteg táplálékaink Pilisvörösvár : Pilis-Vet, 2006. 581 p. ISBN 963-86861-1-1 A harmadik évezredtől sokan gyökeres változásokat reméltek. Az ezredfordulót
átlépve azonban a korábbi kedvezőtlen tendenciák folytatódtak, sőt erősödni
látszanak. Ezek közül az egyik legszembetűnőbb az emberre is veszélyes
állatbetegségek megszaporodása, terjedése. TARTALOMElőszó 13 EGY LÁTHATATLAN VILÁG 23 A KÖRNYEZETBIOLÓGIA TÖRVÉNYEI 25
Az anyag körforgása és az élőlények láncolata 25
Az élettelen környezet hatása a mikroorganizmusokra 26
Hőmérséklet 26
A mikroorganizmusok élőhelyei 33Nedvesség 28 Kémhatás 29 A légtér összetétele 30 Tápanyagok 31 Sugárzások 32 Antimikrobás vegyületek 33
A talaj mint élőhely 33
A környezet változásának hatásai a biológiai egyensúlyra 40A víz mint élőhely 36 A levegő mint élőhely 38 Élő környezet és együttélési formák 43 A MIKROVILÁG NAGYJAI 46
Kórokozók és eszközeik 46
A kórokozó képesség jellemzői 48
Intelligens gyilkosok: a vírusok 51Sokoldalú baktériumok 56 A sejten belüli élősködők: rickettsiák és Chlamydiák 58 Erősödő gombák 59 A kétarcú Protozoák 62 NÉHÁNY PUSZTÍTÓ JÁRVÁNY TERJEDÉSE ÉS ÖSSZEFÜGGÉSE AZ ÁLLATVILÁGGAL 64
A fekete halál 64
Világméretű influenzajárványok és okaik 66 A halálosztó Ebola 68 AIDS 69 Az állatok mint a betegségek legfőbb terjesztői 70 AZ EMBERRE VESZÉLYES ÁLLATBETEGSÉGEK KIALAKULÁSA ÉS ELTERJEDÉSE 73
Miért válnak egyre agresszívabbá a mikroorganizmusok? 76
Félelmetes tendenciák 76
A globalizáció következményei 92A mikroorganizmusok páratlan alkalmazkodóképessége 82 Az ökológiai károkozás és az éghajlatváltozás hatásai 85
Szabad kereskedelem és a kórokozók "közlekedése" 92
Miért hajlamosabbak a betegségekre a "túltenyésztett" haszonállatok?
111A globalizáció egyéb hatásai 96 Mélyreható változások: mutáció és kemizáció 99 A gyógyszer-rezisztencia kialakulása 102 Az elmaradott térségek szerepe az újabb világjárványokban 109
Út a lehangoló jelenbe 111
Mesterséges szaporítás és "biológiai amortizáció" 117 A környezetszennyezés és az állatok egészsége 128 Hullaliszt vagy génmanipulált növény? A korszerű takarmányozás árnyoldalai 130 Betegségokozó tényezők a levegőben 146
Kockázatos gázok: szén-dioxid és ammónia 146
Tartási stresszek és immunrendszeri gyengülés 150Az élet zsebkendő nélkül 148 FÉLELMET KELTŐ ÁLLATBETEGSÉGEK 155
A XX. század "záróakkordja": a kergemarhakór 155
Betegség, gyulladás nélkül: fertőző encephalopathiák 155
A XXI. század "kezdőhangja": a madárinfluenza 172Veszélyes fehérjék: a prionok 156 Kórfejlődés és tünetek 158 A szarvasmarhák betegsége: a BSE 160 A betegség terjedése 161 Újabb kutatási eredmények 165 A kergemarhakór és a Creutzfeldt-Jacob-kór kapcsolata 167 A kergemarhakór mint a tendenciák jelzője 171
Az influenzavírusok sajátosságai és változékonyságuk 173
Az emberi és állati influenzajárványok összefüggései 175 A madárinfluenza jellemzői 181 A legnagyobb terjesztők: a vadkacsák 184 Az állatok vakcinázásának problémaköre 186 A világjárvány feltételei 188 Drámai helyzet Ázsiában 192 Pánik helyett tanulságok 196 AZ EMBERI RÁKBETEGSÉGEK KAPCSOLATA AZ ÁLLATVILÁGGAL 202
A vírusok és a rák 202
Átvihető-e a rák? 212 Újabb összefüggések 217
A várakozás áldozatai 217
Az állati tumorok emberi kockázatai 219 ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSSAL KAPCSOLATOS FERTŐZÉSEK ÉS MÉRGEZÉSEK 229
Az állati eredetű termékek régi-új szennyezője, a Salmonella 232
Növekvő kockázat a szárnyasoknál: Campylobacter 240 A fekáliás szennyezettség jelzője: Escherichia coli 243 Újkori méregkeverő:Staphylococcus aureus 249 Megerősödött Streptococcusok 253 Ellenálló Clostridiumok 256
A disznóvágások szemtanúja: Clostridium botulinum 257
A végzetes botulizmus 257
Küzdelem a kórokozóval 259 Az állati eredetű termékek szerepe a botulizmusban 262 A nagy dilemma: mérgezés vag y minőségrornlás? 266
A citromsav (E 330) elterjedésének legfőbb oka 268
A hírhedt nitrites kezelés 270 Vetélés és vérmérgezés: Listeria monocytogenes 281 Az élelmiszerek újabb lakója, a Shigella 287 Bacilusok az ételben, a laboratóriumban és a fronton 289
Bacillus cereus 290
A bacilusok felhasználásának kockázatai 292
A génmanipuláció alanya: Bacillus thuringiensis 292
Lépfene és bioterrorázmus 294 Száj-és körömfájás 303 Legyőzött, mégis fenyegető kockázat: tbc 304 Leptospirosis 306 Brucellózis 309 Q-láz 310 Tularaemia 311 A darált hús és a spirális fonalféreg találkozása 312 AZ ÉLELMISZEREKKEI FELTÉTELESEN ÖSSZEFÜGGŐ EGYÉB KÓROKOZÓK 313
A fekélyek okozója: Helicobacter pylori 319
Hepatitis 327 MEGSZELÍDÍTETT MIKROBÁK? A MIKROORGAMZMUSOK IPARI FELHASZNÁLÁSA 333 EMBERRE IS VESZÉLYES BELSŐ ÉLŐSKÖDŐK 338
Gyakori probléma: a toxoplazmózis 338
A bélférgek terjedése 345 Harc a bélférgek ellen 349 KÜLSŐ PARAZITÁK 352
Atkák és bolhák 352
Félelmetes kullancsok: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás 354 AZ EMBER ÉS AZ ÁLLATOK KAPCSOLATÁNAK SPECIÁLIS KÉRDÉSEI 359
Sertésorbánc 359
A dísz- és vadmadarak betegségei 360 A hobbiállattartás felelőssége és feltételei 366
"Apa, kérek szépen egy kiskutyát!" 366
Kártékony gombák 372A "macskakarmolásos" betegség 370 Emberre és állatokra egyaránt veszélyes vírusok 376 MÉRLEGEN AZ ÁLLATOK ÉS AZ ÁLLATI EREDETŰ TERMÉKEK 381
Élve vagy halva 381
A haszonállatok állat-egészségügyi és higiéniai szempontból 384
Sertés a pácban 384
A sertés mikrobiológiai jellemzése 385
A szarvasmarhák állat-egészségügyi jellemzői és ezek hatása a tehéntej
minőségére 393A szalonna jövője 387 Öröm az ürömben, avagy a marhák és csirkék kudarcából kovácsolt sikerek 389 A sertés szerveinek kalandozásai 391 A juhok és a kecskék kilátásai 400 Szárnyaszegett szárnyasok 402 Elúszott optimizmus: a halak és a tenger gyümölcsei 408
Nyers hús, belsőségek, zsírszalonna és fagyasztott halfilé 418
Az ellenőrzési rendszer gyenge pontjai 432Melléktermékből alapanyag? A húskészítmények 421 Tej, tejtermékek, sajtok 427 Tojás 431 Általános higiéniai alapelvek 437 AZ ÁLLATI EREDETŰ TERMÉKEK VIZSGÁLATA TÁPLÁLKOZÁS-ÉLETTANI SZEMPONTBÓL 440
Árral szemben 440
Állati fehérjék 442 A hús 445
Ismét a sertéshús 457
A tej, a tejtermékek és a tojás árnyoldalai 462A hús jelentősége régen és ma 460 A JÓL MŰKÖDŐ IMMUNRENDSZER MINT A VÉDELEM KULCSELEME 475
Fogékonyság és ellenálló képesség 475
Védelmi vonalak 476 Védettség 478 A vészesen gyengülő immunrendszer 481 A megváltozott bélflóra mint a fertőzések egyik oka 486 Az immunrendszert gyengítő és erősítő tényezők 493 ÉTRENDI ALTERNATÍVÁK AZ ÁLLATBETEGSÉGEK KAPCSÁN 501
Húsevés vagy húsmentes étrend? 501
Gyógyító növények 506 A szója: káros vagy hasznos? 516 A táplálkozási reform elleni hadjáratok 524 AZ EGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEKEN TÚL 528
Az állati eredetű termékek fogyasztásának etikai és lelki vonatkozásai
528
Az emberiség és az állatvilág eredeti étrendje és a nagy változások
530
A hús megjelenése az étrendben 534 Hogyan viszonyulunk az állatokhoz? 538
Az állatok "életminősége" a régmúltban és az ószövetségi időkben
538
A "megöletett bárány" mint jelkép 542
A kedvezőtlen tendenciák mint indikátorok 545
Miért is él az ember? Életcélok és számvetések 555Mindig voltak katasztrófák? 546 "Lesznek járványok" 550 Nehéz idők 551 Felhasznált irodalom 560 |