borító

613.2 K 15
Kapfelsbeger, Eva - Pollmer, Udo:
Iß und stirb. Chemie in unserer Nahrung
München : DTV, 1986. 292 p.
ISBN 3-462-01594-X




Egyél és halj meg
A vegyészet táplálkozásunkban




Tartalom


A vegyészet táplálkozásunkban - anno 1982   9
A vegyészet táplálkozásunkban - egészségügyi kockázat vagy államtitok   10

A feketepiac   13
Levél a Szövetségi Bűnügyi Hivataltól   113
A kalmárok   14
... és ügyfeleik   15
Betiltanak egy paragrafust   16

Hús   19
Tányérunkon a gyógyszertár: hízlalás gyógyszerekkel   19
Tehénnek való pirula - nemi hormonok   19
Teli bél és vastag háj - thyreosztatika   29
Szívgyógyszer disznóknak - glucocorticoidok   30
Egészséges állatok, beteg emberek - antibiotikumok   31
Lelki vigasz disznóknak - pszycho-gyógyszerek   36
Új ajánlat - béta blokk   40
Mi minden van a vajban: erősítő táplálék   41
Műtrágya a teheneknek - karbamid   41
Mindenféle szar - fekáliák   42
A jó íz - takarmányaromák   43
Ha fűbe harap a nyúl - környezeti mérgek és radioaktivitás   44
Sertésvesével a művese felé - nehézfémek   44
Sok méreg a nyúl halála - peszticidek   48
Így sugároztak a bonniak: radioaktivitás   50
A kedélyesség koccintása - csak pálinkaközi ötlet a sugárkárosodás?   52
Mit tegyünk? Fogyasztók önvédelme   62
Tippek fogyasztóknak: a kevesebb több   62
Hús első kézből   64
Húsfelvásárlás - de helyesen   65

Nem csak húson él az ember   67
Marhahízlalás - a politika eszköze   67
A hústúltáplálás mint kockázati tényező   68
Mennyi húsra van szükségünk?   69
Hurka   73
...és készen is van a májashurka: adalék anyagok   73
Bőrke, zsír és víz - emulgátorok   76
Túl "híg" sertések - foszfát   77
A citrát, mint alternatíva?   79
A fűszerezett nyelv - ízerősítők   80
A gépi feldolgozásra: alkalmas hurka - antioxidánsok   82
Mennyiség minőség helyett - cukor   84
Egy régi hagyomány kiszínesedik: Sózás - nitrát, nitrit és nitroszamin   85
Tartósítás helyett betegség: módszerek és eszközök   100
Forró füstölés: az érleléses értékesítéstől a nedves füstölésig   100
A hurka (kolbász) meghámozása - vegyi tartósító eszközök   106
Finomítók - úton a bevételnövelés felé   111
Mit tegyünk? Fogyasztók önvédelme   113

Tojás és szárnyasok   115
Tyúkól vagy tojó-elem   115
A tyúk mint tojásautomata   115
Tudomány a politika szolgálatában   116
A túl olcsó magas ára   116
Az illegalitás kényszere: gyógyszerek   117
És mi van még, ami gyanús a tojásban?   123
Tisztítószerek a reggeli tojásban - tiszta meglepetés   123
Krómozott takarmány   125
Szárnyasok: ételmérgezések 129
Mit tegyünk? Fogyasztói önvédelem   130

Hal   131
"Minden csak az idegek dolga": nehézfémek   131
Halpusztulás: okok és hatások   142
"Lassú fertőzés": a toxikus helyzet   143
Hal a tömeges állattartásból   148
Hal a gyárból   150
Mit tegyünk? A fogyasztók önvédelme   155

Tej   159
Ezt teszi a tej: károsító anyagok   159
"'Természetes" környezeti mérgek: mykotoxinok   166
A gépi fejésre alkalmas tőgy: gyógyszerek   170
Tej a gépből   175
H-tej - rossz üzlet   180
Nyerstej: pánikkeltés hivatalból   181
Mit tegyünk? Fogyasztók önvédelme   186
A tej értékéről   186
Minőségi tej   187
Anyatej: külön fejezet   190
Szoptatás - saját gyerekünk károsítóinak legyőzése   190
Nehézfémek a csecsemőnek - súlyos probléma   191
Értelmes dolog-e még a szoptatás?   193

Fogyasztói védelem - fogyasztók elleni védelem   197
Élelmiszertörvényünk - szigorúan a fogyasztók érdekében   197
Eseti példa: a műanyag-csomagolás   200

Az élelmiszerek minősége   203
Táplálkozásunk - téves alkalmazkodás?   204
"Minőség olcsón"   204
Minőségi kritériumok   207
"A valóság tesztelése"   218

Bioélelem   221
Az ökologikus földművelés: "Szabotázs az élet ellen"   221
Bioélelem: a különbségek   224

Amit meg kell tennünk. 12 követelmény   235

Szakvélemény az ügyben   247

Forrásjegyzék   250
Tárgymutató   284

vissza Ismertetők

vissza Katalógus