641 N 83
Nottingham, Stephen: Eat your Genes. How Genetically Modified Food is Entering Our Diet
Edd a géneket! Avagy hogyan játszanak a genetikailag módosított élelmiszerek egyre nagyobb szerepet táplálkozásunkban?

London ; New York, NY : Zed Books, 1998. - xi, 208 p.
ISBN 1-85649-578-7

KIKNEK SZÓL
Bizonyos alapképzettséggel rendelkező érdeklődő felnőtteknek.

TARTALOM
A biológus végzettségű író szakterülete a növényvédelem. A mindennapi ember számára is érthetően ismerteti a géntechnológia tudományos és technikai hátterét, tárgyalja a genetikailag módosított állatok és növények előállítását, az ezekből készült élelmiszerek környezeti, gazdasági, egészségi és lélektani hatásait. Olyan témákkal is foglalkozik, mint a mozgékony genetikai elemek, a vektorok, vagy a híres Bt. Megismerkedhetünk a fagytűrő paradicsom, a mag nélküli narancs, az öngyilkos krumpli vagy éppen a Hepatitis B vakcinát tartalmazó banán esetével. Rávilágít a technológiai eljárás mögött meghúzódó érdekekre.

FEJEZETEK
1. A mezőgazdasági genetikai fejlesztések rövid története
2. Mi a genetikai mérnökség?
3. Fejjük meg: a hozam növelése és fehérjék előállítása
4. Gyomirtószer-rezisztens növények
5. Rovarkártevő-rezisztens növények és a módosított rovar baculovírus
6. Élelmiszerek tervezése és génmanipulált növények
7. Ökológiai veszélyek
8. Az emberi egészség veszélyeztetése
9. Néhány etikai és morális szempont
10. A szabadalmaztatás jövedelmező művészete
11. A genetikailag módosított élőlényekkel és élelmiszerekkel kapcsolatos rendeletek
12. A genetikailag módosított élelmiszerek európai piaca
13. A címkézés hatása a fogyasztásra
14. Hatások a Harmadik világra
15. A genetikailag módosított élelmiszerek kilátásai

MAGYAR NYERSFORDÍTÁS
Az 1-2., 6., 8. és 14-15. fejezetekről. [Rich text formátumban, tömörítve letölthető]

Szabó Judit ismertetése (Ökotáj. 20/21. sz. 1999. 146. p.)

vissza Ismertetők

vissza Katalógus