614.31 B 64
Crews, Helen M. - Hanley, A. Bryan (ed.): Biomarkers in Food Chemical Risk Assessment
Biológiai jelzőanyagok az élelmiszerkémiai kockázatbecslésben

Cambridge : The Royal Society of Chemistry, 1995. - vi, 138 p.
ISBN 0-85404-790-5

KIKNEK SZÓL
Élelmiszerkémikusoknak, egyetemi hallgatóknak.

TARTALOM
A könyv az 1995-ben Nagy-Britanniában azonos címmel megrendezett tudományos szimpózium előadásait tartalmazza.
Az élelmiszerekben előforduló kémiai anyagok iránti érdeklődést nemcsak az élelmiszer-előállítás problémái, hanem az is fokozta, hogy a rákkal, valamint a szív-, és érrendszeri betegségekkel kapcsolatosan beigazolódott: kialakulásukban a táplálkozásnak is szerepe van. A karcinogén (rákkeltő) anyagok követése mellett a védő hatást kifejtő élelmiszer-összetevők meghatározása és működésmechanizmusuk kiderítése is előtérbe került.
Az élelmiszerekbe bevitt vegyi anyagok jelentette kockázat meghatározása korábban laboratóriumi állatokon végzett, vagy in vitro kísérleteken alapult. Ekkor általában a nagy dózisban bevitt anyagok okozta változásokat mutatták ki, nem az élelmiszerekben valóságos mennyiségben előforduló anyagok hatásait. Ráadásul az egyéb táplálkozási tényezők befolyásoló hatásait sem lehetett így kideríteni.
Az analitikai kémia és molekuláris biológia legújabb eredményei lehetővé teszik az élelmiszerek biztonságának egészen másféle értékelését. A bevitel, a dózis-reakció és hatás mérésére ún. biomarkereket fejlesztettek ki. A biomarker egy testszöveten, testfolyadékon, vagy kiválasztott anyagon elvégzett mérés(eke)t jelent, egy bizonyos kémiai anyagnak való kitettség értékelése, s az ebből származó kockázat felbecslése érdekében.

AZ ELŐADÁSOK CÍMEI
- Az élelmiszerekben előforduló vegyi anyagok jelentette kockázat értékelésére használt biomarkerek alapkérdései
- A biomarker tanulmányok megközelítései
- Embereken végzett táplálkozási felmérések értékelésére használt biomarkerek
- A szacharin és acelszulfám-K bevitel biomarkerként való urinális követése, A COMET-próba biomarkerként való alkalmazása az élelmiszer vegyi anyagok genetikai hatásainak, valamint in vitro és in vivo alkalmazott antioxidánsok védő hatásainak mérésére
- Heterociklusos aromás aminok biológiai követése
- A zöld tea antioxidáns aktivitása dohányosoknál és nem dohányzóknál
- Az élelmiszerekből származó genotoxikus anyagoknak való kitettség nem-invazív, vagy minimálisan invazív biomarkerei
- Sejtáramlásos (Flow Cell) bioreaktor alkalmazása a krónikus kitettség követésére
- Mechanisztikus tanulmányok a Fecapentán-12 genetikai toxicitására a vegyületnek való kitettség mérésére szolgáló specifikus biomarker kifejlesztése érdekében
- Biomarkerek az élelmiszerekben előforduló vegyi anyagok jelentette kockázat értékelésében
- Biomarkerek alkalmazása az élelmiszerekben előforduló vegyi anyagok jelentette kockázat értékelésében.

MAGYAR NYERSFORDÍTÁS
Nincs

Schmidt Sára ismertetése (Ökotáj. 20/21. sz. 1999. 148. p.)

vissza Ismertetők

vissza Katalógus