630 K 36
Laczó Ferenc (szerk.):
Kémiai és genetikai biztonság a mezőgazdaságban
Bp. : Környezettudományi Központ, 2004. 163 p., ill.
ISBN 963-420-815-0







TARTALOM


    Előszó   3

    NÖVÉNYVÉDŐSZER-ENGEDÉLYEZÉSI BLOKK

      Dr. Pethő Ágnes:
      A növényvédő szer engedélyezés új súlypontjai   5

      Mihály Botond:
      Környezetvédelmi szempontok érvényesítése a növényvédő szerek engedélyezésénél   17

      Simon Gergely:
      Peszticid használat Magyarországon: Az engedélyezéstől a szennyezésig- a tényleges károk   24

    ELLENŐRZÉS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATOK BLOKK

      Dr. Győrfi László:
      A növényvédőszer-maradványok hatósági ellenőrzésének szerepe az élelmiszerbiztonság kritérium rendszerében   40

      Székács András - Ernst András - Juracsek Judit - Darvas Béla:
      Növényvédő szerek okozta vízszennyezések Magyarországon   53

      Dr. Biró Krisztina - Dr. Forgács Eszter:
      A peszticid használat élelmiszerbiztonsági kockázatai   61

    PREVENCIÓ ÉS KÉMIAI BIZTONSÁG BLOKK

      Dr. Tompa Anna:
      Primer prevenció és kémiai biztonság   71

      Dr. Darvas Béla:
      Növényvédő szerek másodlagos hatásai   85

      Dr. Márai Géza:
      Agrár-környezetgazdálkodás és bioélelmiszer-termelés   101

    BIOTECHNOLÓGIA ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁG BLOKK

      Dr. Pusztai Árpád - Dr. Gelencsér Éva - Dr. Bardócz Zsuzsa:
      A GM-növényeken alapuló élelmiszerek biztonsági vizsgálata   113

      Dr. Rodics Katalin:
      A GMO kereskedelmet szabályozó ún. Cartagena jegyzőkönyvvel kapcsolatos feladatok és elvárásokra hazai szabályozás és engedélyezés rendje, valamint az EU GMO-val kapcsolatos álláspontja   123

      Móra Veronika:
      A géntechnológia mezőgazdasági és élelmiszeripari alkalmazásának várható egészségügyi, környezeti és társadalmi hatása   141

    Résztvevők listája 155