
630 S 50
Selincourt, Kate de:
Local Harvest. Delicious Ways to Save the Planet
London : Lawrence and Wishart, 1997. 229 p., ill.
ISBN 0-85315-853-3
Helyi szüretelés
A Föld megmentésének pompás lehetőségei
A könyvet az a meggyőződés szülte, hogy
nem jó állandóan keseregni a környezet romlásának
láttán, és nem lehet eredményeket elérni,
ha mindig csak önkorlátozásra igyekszünk szorítani
magunkat és másokat. Sok örömmel és élvezettel
kecsegető út lehet a friss, helyben termesztett zöldségek
és gyümölcsök fogyasztása. A helyi gabonából
sült kenyér ízletesebb, az ismerős gazdaságból
származó hús porhanyósabb. De vajon miért?
Ahol a lakosok megszervezik a kistermelőtől közvetlenül
vásárlók hálózatát, ott a gazda
már nincs kiszolgáltatva a nagy áruházláncok
önkényének, és megengedheti magának, hogy
biogazdálkodásba fogjon. Nem kell agyon műtrágyáznia
a talajt és vegyszerekkel mérgeznie a termést, mert
vásárlói nem szabványméretű, egységes,
kozmetikázott árut várnak tőle, hanem a valódi
tápértéket részesítik előnyben.
Ez az áru nem utazik át hét határon, nem kell
agyon tartósítani, fagyasztani, csomagolni. Tisztességesebb
árat is kap érte, mint a monopolhelyzetükkel visszaélő
áruházláncoktól. A biztos piac szárnyakat
ad a termelőnek, a fogyasztók pedig egészséges
élelmiszerhez jutnak, előnyös áron. Sok hasonló
hálózat működik világszerte a fejlett országokban.
Étkezési kultúránk a rohanó életmód
miatt rendkívül eltorzult az utóbbi évtizedekben.
Sok háziasszony valójában nem is tud főzni,
ezért rá van utalva a félkész, előre
gyártott ételekre. Az evésben nem leljük örömünket,
minél gyorsabban és egyszerűbben igyekszünk lebonyolítani.
A családok nem ülik körbe az étkezőasztalt,
mindenki fal egy kicsit, amikor ráér. Sokan legszívesebben
csak cukron és koffeinen élnének. A gyermekeknek fogalmuk
sincs, hogy néz ki a természetben az, amiből az ételük
készült. Csábítanak a reklámok, amelyek
a műanyag élelmiszereket magasztalják.
A nagyüzemi gazdaság a végsőkig leépítette
a sokféleséget, mert a gazdasági racionalitás
csak a legjövedelmezőbb növényfajtákat engedte
meghagyni. Hol vannak már a viktoriánus Anglia almakóstolásai,
ahol úgy latolgatták az egyes fajták értékét,
akárcsak a legjobb borokét? Sajnos ez a folyamat Kelet-Európa
felé is közelít, kiveszőben vannak az őshonos,
egyedi fajták. A kis gazdaságok akkor teszik jól,
ha sok lábon állnak, azaz sokféle növényt
termesztenek. A helyi vásárlók is ezt igénylik
tőlük. Vásárló és termelő
érdekei a legteljesebb mértékben összetalálkoznak
a helyi vásárlói hálózatok rendszerében!
Nagy lelkesedéssel írt könyv ez, személyes,
mély meggyőződés hatja át. A szerző
több helyi vásárlói csoporttal tart kapcsolatot,
s megszólaltatja a biotermékek elkötelezett fogyasztóit.
Ezek a vásárlók érzelmi kötődésekről
is beszámolnak, ami legalább olyan fontos szerepet játszik
az életükben, mint az egészséges életre
való törekvés. Egész más érzéssel
fogyasztjuk a terméket, ha tudjuk, honnan származik, ki ültette,
esetleg magunk is jártunk a veteményesben, tán dolgoztunk
is benne. Mert a hálózatok mindezt lehetővé
teszik.
A könyv az ISEC támogatásával készült,
Helena Norberg-Hodge előszava vezeti be. Biztosít róla,
hogy a világszerte elterjedt igazságtalan, kizsákmányoló
gazdasági gyakorlattal szemben hatékony lehet a tudatos vásárlók
környezetérzékenységről és egészséges
önvédelemről tanúskodó fellépése.
Ráadásul nem is kell mást tenniük, mint hogy
elhatározzák, helyben termesztett, friss bioélelmiszert
fognak fogyasztani.
Bezdán Györgyi ismertetése (Ökotáj.
27/28. sz. 2001. 129. p.)
Contents
Acknowledgements vi
Foreword by Helena Norberg-Hodge vii
Introduction xvii
1. The best food in the world 1
2. Out of the bad food trap 6
3. Why local is best 30
4. The environmental cost 47
5. The anaesthetised consumer 74
6. The countryside in trouble 85
7. Trouble everywhere 124
8. Can we afford cheap food? 142
9. Satisfied customers 163
10. Shopping to save the world 185
Appendix:
How to do it: Buying local food, buying food direct 214
Resources and Bibliography 221
Index 227
|