borító


630 P 90
Pretty, Jules: Agri-Culture
Reconnecting People, Land and Nature
London ; Sterling, VA : Earthscan, 2002. xvi, 261 p.
ISBN 1-85383-925-6




Agrikultúra
Az emberek, a föld és a természet újraegyesítése.


A mezőgazdákodás, agrikultúra kialakulása óta a helyi kultúrában, társadalomban gyökerezett. Az élemiszer az azt előállító helyi közösség életében létfontosságú volt, különleges jelentése és jelentősége volt, mint a szántóknak, mezőknek, erdőknek, tavaknak és tengereknek. A XX. század második felében a mezőgazdaság iparosításával a termelés elszakad a helyi kultúrától, az élemiszer lefokozódik árucikké. Sokkal több élelmiszert állítunk elő hektáronként mint valaha, de ez a termelési mód csak akkor nevezhető hatékonynak, ha figyelmen kívül hagyjuk káros hatásait, a talaj- és vízszennyezést, a kipusztuló állat- és növényfajtákat, és az emberi egészséget veszélyeztető tényezőket.
Az agrikultúra tizenkétezer éves történetében új forradalom küszöbéhez érkezett, a modernizált iparosított mezőgazdaságot a "fenntartható" agrárgazdálkodásnak kell felváltania.


 Mács Ildikó ismertetése



Tartalom

Köszönetnyilvánítás  vi
Szakkifejezések magyarázata  viii
Előszó egy forradalomhoz  xi

1. Elveszett és megtalált tájak  1
2. Egyhangú tájak  27
3. Nézzünk szembe a tényekkel  52
4. Élelmiszert mindenkinek  78
5. A megszakadt kapcsolatok újraépítése  102
6. Vita a genetikáról  126
7. Ökológiai műveltség  146
8. A belső határok áttörése (esettanulmányok)  170

Jegyzetek  189
Irodalomjegyzék  221
Mutató  254


vissza Ismertetők

vissza Katalógus