630 P 90
Pretty, Jules: Agri-Culture
Reconnecting People, Land and Nature
London ; Sterling, VA : Earthscan, 2002. xvi, 261 p.
ISBN 1-85383-925-6
Agrikultúra
Az emberek, a föld és a természet újraegyesítése.
A mezőgazdákodás, agrikultúra kialakulása
óta a helyi kultúrában, társadalomban gyökerezett.
Az élemiszer az azt előállító helyi
közösség életében létfontosságú
volt, különleges jelentése és jelentősége
volt, mint a szántóknak, mezőknek, erdőknek,
tavaknak és tengereknek. A XX. század második felében
a mezőgazdaság iparosításával a termelés
elszakad a helyi kultúrától, az élemiszer lefokozódik
árucikké. Sokkal több élelmiszert állítunk
elő hektáronként mint valaha, de ez a termelési
mód csak akkor nevezhető hatékonynak, ha figyelmen
kívül hagyjuk káros hatásait, a talaj- és
vízszennyezést, a kipusztuló állat- és
növényfajtákat, és az emberi egészséget
veszélyeztető tényezőket.
Az agrikultúra tizenkétezer éves történetében
új forradalom küszöbéhez érkezett, a modernizált
iparosított mezőgazdaságot a "fenntartható"
agrárgazdálkodásnak kell felváltania.
Mács Ildikó ismertetése
Tartalom
Köszönetnyilvánítás vi
Szakkifejezések magyarázata viii
Előszó egy forradalomhoz xi
1. Elveszett és megtalált tájak 1
2. Egyhangú tájak 27
3. Nézzünk szembe a tényekkel 52
4. Élelmiszert mindenkinek 78
5. A megszakadt kapcsolatok újraépítése
102
6. Vita a genetikáról 126
7. Ökológiai műveltség 146
8. A belső határok áttörése (esettanulmányok)
170
Jegyzetek 189
Irodalomjegyzék 221
Mutató 254
|