borító


630 N 81
Norberg-Hodge, Helena - Goering, Peter - Page, John:
From the Ground Up. Rethinking Industrial Agriculture
London : Zed Books ; Devon ; Berkeley, CA : ISEC, 2000. xxxiii, 120 p.
ISBN 1-85649-994-4




Feje tetejéről a talpára
Az iparosított mezőgazdaság újragondolása


A könyv második, javított kiadása előző, 1993-as megjelenése óta csak időszerűbbé vált. Ezt bizonyítja az 1999-es seattle-i tüntetés is, melyen a világ legkülönbözőbb országából érkezett tiltakozók adtak hangot elkeseredettségüknek. Nem csoda, hogy a könyv előszava személyes seattle-i élménybeszámoló.

A fejlett országok mezőgazdasági gyakorlata, melyet a harmadik világ országaira is rákényszerít, növekvő mértékben veszélyezteti az élő rendszerek stabilitását, pazarlóan és rossz hatásfokkal bánik az erőforrásokkal, visszafordíthatatlan károkat okoz a természetben és az emberi egészségben. A nagyipari termelési módszerek miatt csökken a termények változatossága, elvesznek a helyi jellegzetességek. Jobban "megéri" a tengeren túlról behozni a terméket, mintsem helyi termelőtől megvásárolni, az étel, mielőtt a tányérunkig ér, esetleg sok ezer kilométert is utazik. Az ún. szabadkereskedelem letöri az árakat és kiszolgáltatottá teszi a termelőket. A termények egységesítése a nagybani, gépesített művelés, betakarítás, csomagolás, szállítás érdekében történik. A monokultúrák azonban nagyon távol esnek a természetes társulásoktól, ezért csak rendkívül nagy energiabefektetéssel tarthatók fenn. Sérülékenyek, könnyebben áldozatul esnek a kártevőknek. A nagyipari termelés ezt egyre több műtrágya és növényvédő szer alkalmazásával igyekszik kivédeni, ami azonban elszennyezi a talajvizet, kizsigereli a termőföldet, pusztítja az élővilágot, és nem utolsósorban az emberi szervezetben is fölhalmozódik. A DDT-t ugyan betiltották már a fejlett világban, de számtalan rákkeltő és egyéb betegségeket okozó vegyi anyagot ma is használ a mezőgazdaság. Nem is beszélve arról, hogy a DDT-t továbbra is exportálják a harmadik világba, ahol is azokon a kakaó- és banánültetvényeken alkalmazzák azt, melyet majd északra exportálnak.

A biotechnológia szintén beláthatatlan károkat képes okozni: a módosított génállományú, rendszeridegen tulajdonságokkal rendelkező élőlények szabadföldi elterjedése egész ökoszisztémákat tehet tönkre.

A nagyüzemi állattartás embertelensége közismert (mégis szemet hunyunk felette), az azonban már kevésbé, hogy a rutinszerűen alkalmazott hormonkészítmények és antibiotikumok az emberi szervezetbe is átjutnak.

A mezőgazdaság mai válságából az ökológiai gazdálkodás jelentheti a kiutat. Az állandó növekedés dogmájának követése helyett a fenntarthatóságot kell célként kitűznünk. Csak ez biztosíthatja ember és termőföld megbomlott kapcsolatának helyreállítását. A növénytermesztést a helyi természeti feltételekhez kell igazítanunk, és meg kell találnunk azokat a terményeket és termelési módokat, amelyek legjobban megfelelnek a körülményeknek. Az emberléptékű gazdaságok több munkahelyet biztosítanak. Nemcsak a harmónia és a szépség igénye, de a gazdasági számítások is a biogazdálkodás mellett szólnak: a családi méretű gazdaságok akkor hoznak nagyobb hasznot, ha biogazdálkodást folytatnak. Végtelenül sok egyszerű módszer kínálkozik a vegyszerek kiváltására: a műtrágyák használatát pillangós virágú növények ültetésével lehet kiváltani, mivel ezek megkötik a talajban a nitrogént; a termények gondos megválogatásával, ültetési rendjével, vetésforgóval, növényi preparátumok használatával féken tarthatók a gyomok és minimálisra csökkenthető a rovarkár.

A hagyományos kultúrák többezer éves tapasztalata a hasonló eszközök kincsestára! Egyes helyeken például vízenergiával meghajtott dobok hangja tartja távol a rovarokat, másutt homokszórással védekeznek ellenük.

A fejlett országokban ma már a lakosság egyre nagyobb része válik fogékonnyá a fent tárgyalt problémákra, s nő az igény a biogazdaságból származó termékekre. A gazdák egyre nagyobb területeket vonnak ki az intenzív művelésből, s kezdenek ökológiai gazdálkodásba. Sok helyütt a termelő és a fogyasztó közötti távolságot is igyekeznek csökkenteni, Nyugat-Európában és Amerikában reneszánszukat élik a termelői piacok. Egyre több ún. közösség által támogatott mezőgazdasági rendszer alakul, ahol a helyi vásárlók előre fizetnek, ily módon kiszámítható piacot biztosítanak a személyesen ismert és támogatott biotermelőnek.

A kiválóan szerkesztett könyv valósággal tengelyesen szimmetrikus: a második fele megoldást kínál az első felében tárgyalt valamennyi aggasztó problémára. A helyzet tehát nem reménytelen - csak minél hamarabb kellene tudnunk váltani.


Bezdán Györgyi ismertetése (Ökotáj. 27/28. sz. 2001. 127. p.)



Contents

Acknowledgments  viii
Preface  ix

Introduction. From Global to Local: Sowing the Seeds of Community  xi
Seattle: A Watershed?  xi
The Global Industrial Food System  xiii
Destroying Diversity  xvi
Globalization and the Dogma of 'Free' Trade  xviii
Genetically Engineered Food  xxi
A Shift in Consciousness: Resistance ...  xxiv
... and Renewal: The Local Food Movement  xxvii

Part 1. Industrial Agriculture: Broken Promises


1. The Context of lndustrial Agriculture  3
Specialisation: A Narrow View  4
Standardisation: The Drive to Homogenise  5
Centralisation: Disempowering the Small Farmer  6

2. New Seeds: Meeting Corporate Needs  7

3. Chemical Fertilisers: Artificial Abundance  10
Environmental Effects  11
Health Effects  15

4. Pesticides: The Deadly Solution  16
Environmental Effects  16
Health Effects  18
Economic Considerations  22

5. Animal Husbandry: Farm as Factory  24

6. Mechanisation: The Technological Treadmill  29
Fossil Fuels: The True Cost  32

7. The Bigger Picture  34
The Decline of the Family Farm  36
The South: Exporting Food, Importing Poverty  38

8. Biotechnology and 'Free' Trade: More of the Same  41
Trade and GATT  41
Biotechnology  43

Part 2. The New Agriculture: Back to Basics


9. The Context of Ecological Agriculture  51

10. Learning from the Past  54
Adaptation of Ecosystems  54
Diversity on the Farm  55
Integration with Natural Cycles  57
Links to Local Community and Economy  58
Local Knowledge  60
The Study of Traditional Systems  62

11. Techniques of Ecological Agriculture 64
Nurturing Soil Fertility  65
Cultivating Genetic Diversity  67
Weed and Pest Control  69
Responsible Animal Husbandry  72
Better Food, Healthier Environment  75

12. Positive Trends  77
The Changing Attitude of Farmers  78
Demand for Organic Products  79
Linking Farmers and Consumers  80
Policy Changes  82

13. 'Counter-development' and New Ways Forward  87
Counter-development  87
Looking Ahead  89

Appendixes

A. Leading the Way  91
Wendell Berry  92
Masauobu Fukuoka  92
John Jeavons  92
Wes Jackson  93
Biodynamics  93
Permaculture  94
Eco-Villages  94

B. Contacts  96

Index  119

vissza Ismertetők

vissza Katalógus