
630 N 81
Norberg-Hodge, Helena - Goering, Peter - Page, John:
From the Ground Up. Rethinking Industrial Agriculture
London : Zed Books ; Devon ; Berkeley, CA : ISEC, 2000. xxxiii, 120 p.
ISBN 1-85649-994-4
Feje tetejéről a talpára
Az iparosított mezőgazdaság újragondolása
A könyv második, javított kiadása előző,
1993-as megjelenése óta csak időszerűbbé
vált. Ezt bizonyítja az 1999-es seattle-i tüntetés
is, melyen a világ legkülönbözőbb országából
érkezett tiltakozók adtak hangot elkeseredettségüknek.
Nem csoda, hogy a könyv előszava személyes seattle-i
élménybeszámoló.
A fejlett országok mezőgazdasági gyakorlata, melyet
a harmadik világ országaira is rákényszerít,
növekvő mértékben veszélyezteti az élő
rendszerek stabilitását, pazarlóan és rossz
hatásfokkal bánik az erőforrásokkal, visszafordíthatatlan
károkat okoz a természetben és az emberi egészségben.
A nagyipari termelési módszerek miatt csökken a termények
változatossága, elvesznek a helyi jellegzetességek.
Jobban "megéri" a tengeren túlról behozni
a terméket, mintsem helyi termelőtől megvásárolni,
az étel, mielőtt a tányérunkig ér, esetleg
sok ezer kilométert is utazik. Az ún. szabadkereskedelem
letöri az árakat és kiszolgáltatottá teszi
a termelőket. A termények egységesítése
a nagybani, gépesített művelés, betakarítás,
csomagolás, szállítás érdekében
történik. A monokultúrák azonban nagyon távol
esnek a természetes társulásoktól, ezért
csak rendkívül nagy energiabefektetéssel tarthatók
fenn. Sérülékenyek, könnyebben áldozatul
esnek a kártevőknek. A nagyipari termelés ezt egyre
több műtrágya és növényvédő
szer alkalmazásával igyekszik kivédeni, ami azonban
elszennyezi a talajvizet, kizsigereli a termőföldet, pusztítja
az élővilágot, és nem utolsósorban az
emberi szervezetben is fölhalmozódik. A DDT-t ugyan betiltották
már a fejlett világban, de számtalan rákkeltő
és egyéb betegségeket okozó vegyi anyagot ma
is használ a mezőgazdaság. Nem is beszélve
arról, hogy a DDT-t továbbra is exportálják
a harmadik világba, ahol is azokon a kakaó- és banánültetvényeken
alkalmazzák azt, melyet majd északra exportálnak.
A biotechnológia szintén beláthatatlan károkat
képes okozni: a módosított génállományú,
rendszeridegen tulajdonságokkal rendelkező élőlények
szabadföldi elterjedése egész ökoszisztémákat
tehet tönkre.
A nagyüzemi állattartás embertelensége közismert
(mégis szemet hunyunk felette), az azonban már kevésbé,
hogy a rutinszerűen alkalmazott hormonkészítmények
és antibiotikumok az emberi szervezetbe is átjutnak.
A mezőgazdaság mai válságából
az ökológiai gazdálkodás jelentheti a kiutat.
Az állandó növekedés dogmájának
követése helyett a fenntarthatóságot kell célként
kitűznünk. Csak ez biztosíthatja ember és termőföld
megbomlott kapcsolatának helyreállítását.
A növénytermesztést a helyi természeti feltételekhez
kell igazítanunk, és meg kell találnunk azokat a terményeket
és termelési módokat, amelyek legjobban megfelelnek
a körülményeknek. Az emberléptékű
gazdaságok több munkahelyet biztosítanak. Nemcsak a
harmónia és a szépség igénye, de a gazdasági
számítások is a biogazdálkodás mellett
szólnak: a családi méretű gazdaságok
akkor hoznak nagyobb hasznot, ha biogazdálkodást folytatnak.
Végtelenül sok egyszerű módszer kínálkozik
a vegyszerek kiváltására: a műtrágyák
használatát pillangós virágú növények
ültetésével lehet kiváltani, mivel ezek megkötik
a talajban a nitrogént; a termények gondos megválogatásával,
ültetési rendjével, vetésforgóval, növényi
preparátumok használatával féken tarthatók
a gyomok és minimálisra csökkenthető a rovarkár.
A hagyományos kultúrák többezer éves
tapasztalata a hasonló eszközök kincsestára! Egyes
helyeken például vízenergiával meghajtott dobok
hangja tartja távol a rovarokat, másutt homokszórással
védekeznek ellenük.
A fejlett országokban ma már a lakosság egyre nagyobb
része válik fogékonnyá a fent tárgyalt
problémákra, s nő az igény a biogazdaságból
származó termékekre. A gazdák egyre nagyobb
területeket vonnak ki az intenzív művelésből,
s kezdenek ökológiai gazdálkodásba. Sok helyütt
a termelő és a fogyasztó közötti távolságot
is igyekeznek csökkenteni, Nyugat-Európában és
Amerikában reneszánszukat élik a termelői piacok.
Egyre több ún. közösség által támogatott
mezőgazdasági rendszer alakul, ahol a helyi vásárlók
előre fizetnek, ily módon kiszámítható
piacot biztosítanak a személyesen ismert és támogatott
biotermelőnek.
A kiválóan szerkesztett könyv valósággal
tengelyesen szimmetrikus: a második fele megoldást kínál
az első felében tárgyalt valamennyi aggasztó
problémára. A helyzet tehát nem reménytelen
- csak minél hamarabb kellene tudnunk váltani.
Bezdán Györgyi ismertetése (Ökotáj.
27/28. sz. 2001. 127. p.)
Contents
Acknowledgments viii
Preface ix
Introduction. From Global to Local: Sowing the Seeds of Community
xi
Seattle: A Watershed? xi
The Global Industrial Food System xiii
Destroying Diversity xvi
Globalization and the Dogma of 'Free' Trade xviii
Genetically Engineered Food xxi
A Shift in Consciousness: Resistance ... xxiv
... and Renewal: The Local Food Movement xxvii
Part 1. Industrial Agriculture: Broken Promises
1. The Context of lndustrial Agriculture 3
Specialisation: A Narrow View 4
Standardisation: The Drive to Homogenise 5
Centralisation: Disempowering the Small Farmer 6
2. New Seeds: Meeting Corporate Needs 7
3. Chemical Fertilisers: Artificial Abundance 10
Environmental Effects 11
Health Effects 15
4. Pesticides: The Deadly Solution 16
Environmental Effects 16
Health Effects 18
Economic Considerations 22
5. Animal Husbandry: Farm as Factory 24
6. Mechanisation: The Technological Treadmill 29
Fossil Fuels: The True Cost 32
7. The Bigger Picture 34
The Decline of the Family Farm 36
The South: Exporting Food, Importing Poverty 38
8. Biotechnology and 'Free' Trade: More of the Same 41
Trade and GATT 41
Biotechnology 43
Part 2. The New Agriculture: Back to Basics
9. The Context of Ecological Agriculture 51
10. Learning from the Past 54
Adaptation of Ecosystems 54
Diversity on the Farm 55
Integration with Natural Cycles 57
Links to Local Community and Economy 58
Local Knowledge 60
The Study of Traditional Systems 62
11. Techniques of Ecological Agriculture 64
Nurturing Soil Fertility 65
Cultivating Genetic Diversity 67
Weed and Pest Control 69
Responsible Animal Husbandry 72
Better Food, Healthier Environment 75
12. Positive Trends 77
The Changing Attitude of Farmers 78
Demand for Organic Products 79
Linking Farmers and Consumers 80
Policy Changes 82
13. 'Counter-development' and New Ways Forward 87
Counter-development 87
Looking Ahead 89
Appendixes
A. Leading the Way 91
Wendell Berry 92
Masauobu Fukuoka 92
John Jeavons 92
Wes Jackson 93
Biodynamics 93
Permaculture 94
Eco-Villages 94
B. Contacts 96
Index 119
|