
640 D 87
Dölle, Eva - Koch, Wolfgang:
Selbstversorgung - aber wie
Unabhängigkeit für Stadt- und Landbewohner
Düsseldorf : ECON, 1985. 191 p., ill.
ISBN 3-612-20051-8
Önellátás - de hogyan?
Függetlenség városiaknak és vidékieknek
A könyv a természetes életmódhoz való
visszatérés kis kézikönyve. Szerzői megvilágítják
általánosságban az önellátás hasznosságát,
az alternatív életforma előnyeit. Ezt követően
konkrét tanácsokat adnak, hogyan alakíthatunk ki magunk
körül olyan környezetet, mely önellátásunkat
lehetővé teszi.
Jávorszky Béla ismertetése
Tartalom
Amikor még nem éltünk falun
9
Áttekintés - segítség a
kezdéshez szükséges elmélkedéshez 13
Töprengés munkáról és pénzről
13
Mit értünk önellátáson? 14
Önellátás a városban - javaslatok 18
Kertépités a városban 19
Az erkély, mint zöld szoba 21
Burgonyaültetvény 22
A melegház- intenzív kertészkedés szobaméretekben
23
Ültetvény a kertben 24
Állattartás is lehetséges 26
Kézi munka és kézművesség 27
Gondoljuk át evési szokásainkat, érdemes
29
Önellátás vidéken - városban elkezdhetjük
29
Megtörtént a döntés - vidékre költözünk
31
Házvásárlás vagy -bérlés?
31
Melyik épület a jobb? 32
Szerszám, gépek, technika, kölcsönös segítség
33
Az önellátás területei 36
A ház, ill. lakás kialakítása 36
Az ingatlan és a kert kialakítása 39
Szántó és mező 40
Állattartás 41
Így volna jó - valósítsuk
meg elképzeléseinket 43
Permakultura 45
Önellátás - de hogyan?
49
Állataink 49
Tejelő juhtartás 49
Baromfitartás 59
A kert kialakítása 62
Komposzt és trágya alapfogalma 64
A komposzthalom 65
Mi történik a trágyával? 67
Talajtakarás, mulcsolás és felületi komposztálás
68
A károkozók elleni biológiai küzdelem formái
68
Alapvető gondolatok a megelőző növényvédelemhez
69
Kártevők elleni védelem 71
Mechanikus védekező eszközök 73
Gombakártevők elleni védelem 74
Rovarirtó szerek 74
A zöldségeskert A-tól Z-ig 78
A gyümölcsös 139
Bogyósok 139
Egyéb gyümölcsök és csonthéjasok
147
Fűszerek, gyógynövények, színező
anyagok 158
Konyha és pince 164
Befőzés 164
Mélyhűtés 165
Zöldség tejsavas eltevése 166
Savanyú káposzta 167
Aszalás 168
Tojás tárolása 168
Juhtejtermékek 168
Hús és kolbász 171
Mindennapi kenyerünk 173
Apró sütemények teljes értékű
gabonából 175
Natúrélelmiszer finomságok 176
Lé-, bor- és ecetkészítés 177
A főzőláda 180
Utószó 182
Tárgymutató 183
|