borító

640 D 87
Dölle, Eva - Koch, Wolfgang:
Selbstversorgung - aber wie
Unabhängigkeit für Stadt- und Landbewohner
Düsseldorf : ECON, 1985. 191 p., ill.
ISBN 3-612-20051-8




Önellátás - de hogyan?
Függetlenség városiaknak és vidékieknek


A könyv a természetes életmódhoz való visszatérés kis kézikönyve. Szerzői megvilágítják általánosságban az önellátás hasznosságát, az alternatív életforma előnyeit. Ezt követően konkrét tanácsokat adnak, hogyan alakíthatunk ki magunk körül olyan környezetet, mely önellátásunkat lehetővé teszi.


 Jávorszky Béla ismertetése



Tartalom

Amikor még nem éltünk falun  9

Áttekintés - segítség a kezdéshez szükséges elmélkedéshez  13

Töprengés munkáról és pénzről  13

Mit értünk önellátáson?  14

Önellátás a városban - javaslatok  18
Kertépités a városban  19
Az erkély, mint zöld szoba  21
Burgonyaültetvény  22
A melegház- intenzív kertészkedés szobaméretekben  23
Ültetvény a kertben  24
Állattartás is lehetséges  26
Kézi munka és kézművesség  27
Gondoljuk át evési szokásainkat, érdemes  29

Önellátás vidéken - városban elkezdhetjük  29

Megtörtént a döntés - vidékre költözünk  31
Házvásárlás vagy -bérlés?  31
Melyik épület a jobb?  32
Szerszám, gépek, technika, kölcsönös segítség  33

Az önellátás területei  36
A ház, ill. lakás kialakítása  36
Az ingatlan és a kert kialakítása  39
Szántó és mező  40
Állattartás  41

Így volna jó - valósítsuk meg elképzeléseinket  43

Permakultura  45

Önellátás - de hogyan?  49

Állataink  49
Tejelő juhtartás  49
Baromfitartás  59

A kert kialakítása  62

Komposzt és trágya alapfogalma  64
A komposzthalom  65
Mi történik a trágyával?  67
Talajtakarás, mulcsolás és felületi komposztálás  68

A károkozók elleni biológiai küzdelem formái  68
Alapvető gondolatok a megelőző növényvédelemhez  69
Kártevők elleni védelem  71
Mechanikus védekező eszközök  73
Gombakártevők elleni védelem  74
Rovarirtó szerek  74

A zöldségeskert A-tól Z-ig  78

A gyümölcsös  139
Bogyósok  139
Egyéb gyümölcsök és csonthéjasok  147

Fűszerek, gyógynövények, színező anyagok  158

Konyha és pince  164
Befőzés  164
Mélyhűtés  165
Zöldség tejsavas eltevése  166
Savanyú káposzta  167
Aszalás  168
Tojás tárolása  168
Juhtejtermékek  168
Hús és kolbász  171
Mindennapi kenyerünk  173
Apró sütemények teljes értékű gabonából  175
Natúrélelmiszer finomságok  176
Lé-, bor- és ecetkészítés  177
A főzőláda  180

Utószó  182

Tárgymutató  183

vissza Ismertetők

vissza Katalógus