Mary Melnychuk: Go Global with Kids A globális gondolkodás kialakítása a gyerekekben 21-32. oldal Dr. Adorjánné Farkas Magdolna fordítása [ Rich Text formátumban, tömörítve letölthető]
Naponta a Földön 40 ezer ember hal meg az alultápláltság és az ezzel összefüggő betegségek miatt. A Földön elegendő gabona terem ahhoz, hogy minden egyes férfi, nő és gyermek naponta több, mint 3000 kalóriához jusson. Az ember kalóriaszükséglete átlagosan 2300 kalória naponta. 1990-ben Kanadában havonta 185 ezer ember kap élelmiszer segélyt. A világon több mint 50 millió óvodás korú gyermek szenved A vitamin hiányban. Évente 300 ezer gyerek vakul meg az A vitamin hiánya miatt. Az A vitamin szükségletet fél évente egyetlen kapszulával lehetne fedezni. Egy A vitamin kapszula ára csupán 4 forintnak megfelelő összeg. A világon minden negyedik gyermek alultáplált és évente 11 millió egy év alatti csecsemő hal meg. 1986-ban 67 ország részesült élelmiszer segélyben. Az afrikai országokban – pl. Mozambikban, Burkina Fasoban és Etiópiában - volt a legnagyobb az ínség. A legtöbb élelmiszer adományt azonban Egyiptom kapta, többet, mint az előbb említett három ország együttvéve. Évente 25 millió ember hal meg szív és érrendszeri betegségek vagy a túltápláltsággal összefüggő betegségek miatt. Délen évente átlagosan 250 kilogramm az egy főre jutó gabonafogyasztás, Északon pedig 750 kilogramm. Közép-Afrikában, pl. Csádban, az emberek a napi kalóriaszükségletnek csupán 69%-át fogyasztják, ezzel szemben Nyugat-Európában, pl. Belgiumban a napi szükséglet 146%-át. A mezőgazdaság több energiát fogyaszt bármelyik más ágazatnál az Egyesült Államokban. Minden dollárhoz, amely a termeléshez szükséges, két dollár adódik hozzá szállítási költségként. A kanadaiak átlagosan kevesebb, mint 1 millió kalóriát fogyasztanak el évente, ennek a megtermeléséhez azonban a mezőgazdaság 2 millió kalória energiatartalmú kőolajszármazékot fogyaszt el. Élelem – háttér információk A világ élelmiszer gazdálkodásának paradoxona "A világ biztonságos élelmiszerellátását a gazdagok kapzsisága és a nem megfelelő termelési módszerek elterjedése veszélyezteti." Élelmiszer 2000 A világon ma minden negyedik gyermek alultáplált és évente 11 millió egy év alatti csecsemő hal meg. Pedig a világon annyi élelmiszert termelnek, amely bőségesen elegendő lehetne mindenki számára. A világon mindenütt vannak éhező emberek - Észak-Amerikát is beleértve. Az ok többé-kevésbé mindenütt azonos: ezeknek az embereknek nincs anyagi forrásuk ahhoz, hogy elegendő élelmiszert termeljenek, vagy vásároljanak. A biztonságos élelmiszerellátás nemcsak annyit jelent, hogy elegendő mennyiségű élelmiszer áll rendelkezésre. Fontos, hogy többféle élelmiszer álljon rendelkezésre megfizethető áron. A családok számára megfelelő jövedelem szükséges ahhoz, hogy minden nap minden családtag elegendő és változatos élelemhez jusson. Ehhez jó minőségű élelmiszer, megfelelő tároló helyek és kereskedelmi hálózat szükséges. Ezenkívül fontos az is, hogy az egyének kielégítő információkhoz jussanak a tápanyagokkal és az élelmiszerekkel kapcsolatban. A világ élelmiszerhelyzete ellentmondásos. Az északi farmerek növelik a hektáronkénti termésátlagokat, de hatalmas energia és nyersanyag ráfordítással. A terményért nem tudnak olyan magas árat kérni, amely fedezné a ráfordításokat. A mezőgazdasági termékekért kapott ár nem tükrözi a magas termelési költségeket. Észak-Amerikában az emberek összes kiadásának csupán 10%-át teszi ki az élelmiszerek vásárlására fordított összeg. Az alacsony élelmiszerárak miatt a farmerek a világon mindenhol növelni akarják a termelt élelmiszerek mennyiségét, ennek következménye az élelmiszer túltermelés, valamint az erdők irtása, a termőföldek kizsákmányolása és az ennek következtében fellépő talajpusztulás. A globális szintű élelmiszer túltermelés ellenére a szegény országokban élelmiszerhiánnyal küzdenek, mert kénytelenek a gazdag országokba exportálni a megtermelt élelmiszer nagy részét. Például Indiában él a Föld éhezőinek 33%-a, mégis a déli országok között India a legnagyobb exportőrök között van. Míg 300 millió indiai éhezik, az ország szinte mindenféle élelmiszert exportál, a búzától a húsig, és a kormány nem tud mit kezdeni a búza és a rizs "felesleggel". 1985-ben ez a felesleg több, mint kétszerese volt annak a mennyiségnek, amelyet az egész világon segélyként szétosztottak. Az éhezés nemcsak a déli államokra jellemző. Például Kanadában is szükséges, hogy a szegények között élelmiszersegélyeket osszanak szét. Egy olyan országban, ahol a megtermelt élelmiszer 20%-a kárba vész. Termelés kényszer alatt A világ nagy részén a parasztok (akiknek a legtöbbje nő) olyan módszert alkalmaznak a termelésben, hogy néhány évig egyféle növényt vetnek egy adott területen, majd ezt a területet parlagon hagyják. Amíg a föld parlagon marad, vadon élő növényzet telepszik meg rajta és a talaja felfrissül (a termőképessége megjavul, és a kártevők is elpusztulnak.) Ezután vetik be a területet egy másik haszonnövény magjával. Ahogy azonban növekszik a parasztokra nehezedő nyomás, hogy termeljenek többet, lecsökkentik a várakozási időt, ezért a talaj gyorsan kimerül és lepusztul. A parasztok azután arra kényszerülnek, hogy az egyre kisebb termőképességű talajon egyre több erőfeszítéssel termeljenek. Ráadásul, a parasztok főként exportra termelnek, ezért a helyi fogyasztást szolgáló növénytermesztés háttérbe szorul. Ezeknek a növényeknek csak a gyengébb minőségű talaj jut. Sokszor a gyenge termőképességű talajon nem is tudják megtermelni azokat a terményeket, amelyekre a helyi lakosságnak szüksége lenne, ezért arra kényszerülnek, hogy olyan növényeket vessenek, amelyek megteremnek a gyengébb minőségű talajon is, azonban kevésbé táplálóak. Az "eredmény": pusztuló talaj, az új termőterületek iránti igény miatt kiirtott erdők, és közben egyre több éhes ember. Közép-Amerikában a mezőgazdasági földterületnek a felén exportra termelnek. A déli országok kormányai szorgalmazzák a mezőgazdasági termékek exportját, mert az ezekért befolyt értékes külföldi valutát a külföldi kölcsönök kamatainak kifizetésére tudják fordítani. A túlzott exportra törekvés következménye sok esetben a környezet tönkretétele. A külföldi kölcsönök visszafizetése miatt a 80-as évek második felétől valójában több valuta áramlik Délről Északra, mint ellenkező irányban. Amíg a főként Északon előállított ipari termékek ára feljebb megy, addig a főként Délről származó feldolgozatlan nyersanyagok ára csökken. Például 1960-ban 18 tonna kender ára volt egyenlő 6 tonna feldolgozott fonáléval, és ez a mennyiség 1982-re 26 tonnára emelkedett. A feldolgozott termékek és a nyersanyagok ára arányának változása egyes országokon belül is hasonlóan alakult: például 1929-ben Kanadában a Ford T modell ára 250 $ volt, míg egy véka burgonyáé 3 $. 1982-re egy új Ford autó ára 12000$-ra emelkedett, a burgonyáé pedig 1,8 $-ra csökkent. Energiaszükséglet A fejlett országokban, például az Egyesült Államokban, a mezőgazdaság több energiát használ fel, mint bármelyik más gazdasági ágazat. Az energia nagy részét az élelmiszer feldolgozására, csomagolására és szállítására használják fel. A feldolgozás ugyan sok energiát emészt, de a termék tápanyagtartalmát nem növeli. A termelésre fordított minden dollárhoz újabb két dollár költség adódik hozzá a termék szállítása miatt. Kőolajszármazékokat használnak fel a mezőgazdasági gépek üzemanyagaként és a növényvédő szerek előállításához. Egy átlagos kanadai lakos évente kevesebb, mint egy millió kalóriát fogyaszt, ennek az előállításához azonban két millió kalória értékű kőolajszármazékot használnak fel. Amerikában egy személy évente átlagosan 90,9 kg gabonát fogyaszt el közvetlenül és 909,9 kg-ot használnak fel a haszonállatok táplálására. Kínában ez az arány 227 kg/34 kg. A mítoszok lerombolása Léteznek mítoszok az élelemről és az éhezésről, amelyeknek azonban meg kell vizsgálni az igazságtartalmát. Íme néhány példa: A világon nincs mindenki számára elegendő élelem.
A tények: Annyi gabona terem a Földön, amennyi minden férfi, nő és gyermek számára naponta legalább 3000 kalória energiát biztosítana, az ideális érték pedig csak 2300 kalória. Az éhezés csak a déli fejletlen országokban létező probléma. A tények: Az éhezés mindenütt jelen van. Kanadában is az utóbbi években drámaian megnőtt a szétosztott élelmiszersegélyek mennyisége. Az éhezés a társadalmi egyenlőtlenségek eredménye, és Északon és Délen egyaránt vannak olyan rétegek, amelyek szenvednek tőle. Növelnünk kell az élelmiszertermelést, és ezt csak a környezet kizsákmányolása árán valósíthatjuk meg. A tények: Tudjuk, hogy a Földön elegendő élelmiszer terem, tehát a termelés növelése nem adhat megoldást a problémára. Ha ma tönkretesszük a környezetet, akkor a jövőben nem lesz lehetőségünk arra, hogy elegendő élelmiszert termeljünk. Ha a fejlődő országok növelni tudnák a mezőgazdasági termék exportjukat, akkor képesek lennének arra, hogy több élelmet vásároljanak. A tények: Gyakran előfordul, hogy a fejlődő országbeli paraszt élelmiszert termel exportra, de mégis képtelen arra, hogy megtermelje vagy megvásárolja a családja számára szükséges élelmet. A fejlődő országok mezőgazdasági termelése általában monokultúrás ültetvényeken folyik, ahol például gyapotot, kávét, kakaót, teát vagy banánt termelnek. Az itt dolgozó emberek tehát az ültetvény terményeiből nem tudják biztosítani a családjuk élelmiszerszükségletét. Azonkívül a termelő nem tudja befolyásolni az általa termelt termény árát, és ez az ár általában olyan alacsony, hogy nem fedezi a családok megélhetését. Az éhezés problémáját élelmiszersegélyekkel meg lehet oldani. A tények: Az élelmiszersegélyek szétosztása csupán a betegség tüneteit enyhíti, de magát a betegséget nem gyógyítja meg. A valódi kérdés az, hogy a mezőgazdasági termelést végző emberek kezébe kerülhetnek-e a termelőeszközök, és ezek felhasználásával hosszú távon meg tudják-e termelni a saját élelmiszerszükségletüket. Első feladat: A mítoszok lerombolása
Cél: Az éhezéssel és az élelem biztosításával kapcsolatos mítoszok eloszlatása. Második feladat: Jelöld meg a térképen az országok jellemző termékeit
Cél: Annak a megtanulása, hogy honnan kerülnek az egyes élelmiszerek az asztalunkra, és annak a megértése, hogy a mi országunk is része a globális élelmiszer rendszernek. Harmadik feladat: A környezeti költségek számlája
Cél: Annak megértése, hogy az élelmiszertermelésnek vannak rejtett költségei. Negyedik feladat: Élelmiszerbolti körséta
Cél: Különböző élelmiszerek megismerése, amikhez a magyar vásárló hozzájuthat az élelmiszerüzletekben. Ötletek a szokásaink megváltoztatására
A fejezet feldolgozása után beszéljék meg a tanulók, hogy mit tehetnének az emberek helyi és globális szinten azért, hogy az élelmiszer felhasználás gazdaságosabb legyen. Íme néhány ötlet:
|