502[37] K 95
Krisch, Sonja - Krisch, Nadja: Was auf den Tisch kommt...
Ami az asztalra kerül...

Wien : ARGE Umwelterziehung der ÖGNU, 1993. 64 p.
ISBN 3-900-717-036

KIKNEK SZÓL
Tanári kézikönyvként és segédkönyvként is használható 12-16 éves tanulók oktatásához.

TARTALOM
A tanári kézikönyvként használható kiadvány megismertet táplálkozásunk jellemzőivel, illetve a fogyasztói társadalom szokásainak a táplálkozásra és az egészségre gyakorolt hatásával. Hangsúlyt fektet arra, hogy a táplálkozás nem csupán az étkezési szokásokkal áll kapcsolatban, hanem más tényezőkkel is, például az ökológiával és gazdasággal. Ezenkívül olyan témaköröket tárgyal, mint a tájrombolás, erőforrás-pazarlás, éhség a harmadik világban, állatkínzás, a flóra és fauna elszegényedése, és leginkább ezek hatásait a Földre és az emberiségre.

FEJEZETEK
Előszó
Bevezetés
"Rossz jegyek" az uzsonnának és az iskolai büfének
- Az első lépések az iskolai büféirányába
Nincs vezérfonál a bio-dzsungelen keresztül
A mezőgazdasági termékek és korlátaik
A biológiai földművelés - egy alternatíva
- Mezőgazdaság a változások korában; Változatok a téma kidolgozására
Tömeges állattartás
Az olasz pármai sonka előállítása
- Nem kell mindig a hús; Mezőn "termett" hús előnyben!; PSE-hús Veszélyes uzsonna
Gabonafélék állati eledelként
Másképpen: a disznók elé gyöngyöt szórni
- A tej-üzlet
Tej - iskolatej - nyerstej akció
- Kirándulás: tojások a futószalagon
A túltermelés iránti igény
- Mit tehetünk? - Talán egy kis kezdeményezés - Projekt-hét
A trópusi esőerdő és a "hamburger"
- Hamburger-függő?
- Néhány adat és tény
Méreg a táplálékban
- A háromszögű tucat
Tartósítás
- Konyhasó-veszély?
Táplálkozási formák
- Néhány gondolat a különböző táplálkozási formákról; Teljes értékű táplálkozás; Megjegyzés az "egészség" jelszóhoz; Vegetarianizmus; Makrobiotika; Antropozófikus táplálkozástudomány; Te hogyan táplálkozol?; Csírakert az osztályban
A lepénytől a fehér lisztből készült zsemléig
- A "gabonatárlók"
- A "Fehérpéter"
A gyümölcs és a zöldség napjainkban
- Hogyan kerül hozzánk a gyümölcs?; Kertek vagy ültetvények?; A mi gyümölcsünk; Alma pontokkal?; Zöldséglisták; Kirándulás: vadon nőtt fűszernövények; Az ízletes százszorszép
Keserű vég: édesség
- Az iskolai büfé átalakítása meglepő következményekkel; A cukor: rossz tanácsadó!; A csokoládé; És még mi minden van a kakaóban; Coca Cola; Mi is az a Coca Cola?; Vagyis: mit érnek a törvények...
A kritikus fogyasztó
- Táplálkozási átállás: pénzkérdés?
Mindennapi téma az iskolában: táplálkozás
- A táplálkozás témában együtt megvitatható kérdések; Közös ebédszünetek; További foglalkozási feladatok; Milyen tárgyakat lehet a "tudatosabb táplálkozás" projektbe bevenni?; Alaptétel a gyermekek értelmes táplálkozásához
Csernobil: 18 hónappal később
- Aktuális felhasználási tippek
- Meg tud bennünket védeni a Miso a radioaktivitástól?
Kis receptgyűjtemény; Irodalom; Címek; Filmek, videók, diák; Forrásmunkák; Képmutató

MAGYAR NYERSFORDÍTÁS
Nincs

Förster Anita ismertetése

vissza Ismertetők

vissza Katalógus